A csodálatos és misztikus U-érték

 

Aki ablakcserét tervez, a kiszemelt nyílászáró legfontosabb tulajdonságaként az U-értékkel találkozik. Aki építkezne, vagy csak energiacímkét készíttetne, szintén ezzel a kifejezéssel találkozik elsőként. Sokan sejtik, hogy a szigeteléssel kapcsolatos fogalom az U-érték, de kevesen tudják, pontosan mit jelent.

A hőátbocsátás hőközlés. A szilárd épületszerkezeten keresztül hő áramlik a melegebb közeg felől a hidegebb közegbe. (Ez a melegebb közeg a hazai klíma értelmezésében természetesen a téli belső teret jelenti. A méretezés során ez egészen pontosan 20 ºC-ot, míg a külső levegő esetében -15 ºC-ot jelent.)

A hővezetési tényező annak a fokmérője, hogy milyen mértékben áramlik át a hő az adott anyagon, meghatározott idő leforgása alatt. Általánosságban elmondható az, hogy a nagyobb sűrűségű anyagok jobb hővezetők (nagyobb a hővezetési tényezőjük), azaz rosszabb hőszigetelők, a kisebb sűrűségűek pedig jó hőszigetelők (kisebb a hővezetési tényezőjük).

A hővezetési tényező jele: λ (lambda)
A hővezetési tényező mértékegysége: W/mK (azaz: Watt/méter*Kelvin)

A hőátbocsátási tényező (U-érték) azt jellemzi, hogy egységnyi felületen keresztül egységnyi hőmérséklet változás hatására hány Watt hőáram halad át. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban hőszigetel a szerkezet.

A hővezetési tényező egy adott építőanyag (tégla, hőszigetelés, beton stb.) jellemzője, addig a hőátbocsátási tényező egy konkrét – adott vastagságokkal rendelkező, akár több rétegből összetett – épületszerkezet fokmérője.

Kapcsolat

Név (*)

Email cím (*)

Telefonszám (*)

Település (*)
(A szigetelendő épület helye)

Tárgy

Üzenet

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező