Ha hőszigetelésről beszélünk, az emberek többségének elsőre az utólagos homlokzati hőszigetelés jut eszébe, pedig a fűtés számlát másképpen is csökkenthetjük. A padlástér szigetelésével akár 20-30%-ot is megtakaríthatunk. Megfelelő szigeteléssel a padláson át távozó energia 70-90%-át meg lehet takarítani.

Miért ajánlott a padlás szigetelés?

Jó hír ugyanakkor, hogy a padlásfödémek a leggazdaságosabban hőszigetelhető épülethatároló szerkezetek.  (Képek alul:  szökik a meleg a födémen keresztül, fűtjük az utcát – hőkamerás felvételek.)

16_1

SAT00022

SAT00019

A padlás szigetelésével télen jelentős fűtési költséget takaríthatunk meg és csökkenthetjük fűtésszámlánkat, de nyáron is komoly előnyökkel jár. Nyáron a levegő akár 40-60 °C-ra is felmelegedhet egy családi ház padlásterében, a meleg pedig hamarosan elviselhetetlen lesz az egész házban. A klíma helyes használata ugyanakkor odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre.

A klíma használat kikerülhetetlenül kellemetlen mellékhatása azonban a  jelentős villanyszámla, ami elkerülhető ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

Sőt még a penészedés problémájával is számolni kell abban az esetben ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem. A hőhidaknál, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak, a levegő páratartalma lecsapódik a hideg, szigeteletlen felületeken, és ezzel a penészgombák teret nyernek és a penészedés folyamata megkezdődik.

A régi családi házak padlásainak hőszigetelése általában összetett feladat. Találkoztunk számos mindenféle szigetelést nélkülöző padlással is, de az az általános, hogy már találunk a padláson elöregedett szigetelőanyagot. Ilyenkor javasoljuk a régi szigetelés kiszedését a résmentes kitöltés miatt, hiszen sokszor nem látunk bele az üregekbe. A fújható üveggyapot segítségével azonban a legkisebb üregek kitöltése is szakszerű módon megoldható. További előnye, hogy könnyű anyag (20 cm vastagságban is csak 2,45 kg/m2), hiszen az általában kis teherbírású – gyakran fa szerkezetes – födémek a további terhelést nem bírják. A fújható szigetelés nem járható, de könnyen kialakítható szervíz járat vagy tartószerkezet, így a padlás tárolási funkciója is megmarad.

kb_17

Április végén a kormány új határértékeket tűzött ki az épületenergetika területén az új épületekre. S bár a tervezett új követelmények csak 2018-tól lesznek hatályosak,  a középületekre, illetve az állami pályázatokra már 2015-től alkalmazni kell. Az új javasolt hőátbocsátási tényező padlásfödémek esetében U=0,17 W/m2K. Továbbá az Európai Unió előírta, hogy 2020-tól már csak közel nulla energiafelhasználású házakat szabad építeni, ami a gyakorlatban passzívház minőségű épületet jelent.

2013.05.23. - 2

Összességében elmondható, hogy a hőszigetelés vastagságával nem érdemes takarékoskodni, mivel a hő fölfelé terjed, ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen, a tetőn keresztül távozik a lakásból a legtöbb meleg. Ezért ide mindig vastagabb hőszigetelést kell tenni, mint a falakra.

Kérje padlás szigetelés felmérésünket és szaktanácsadásunkat most:

 

Név (*)

Email cím (*)

Telefonszám (*)

Település (*)
(A szigetelendő épület helye)

Tárgy

Üzenet

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező