Fújt hab, purhab avagy fújható üveggyapot szigetelés?

Mi a különbség, mit, mikor, hova?

Sokszor összekeverik a purhabot a fújható üveggyapottal, de az egyetlen közös pont a két anyagban, hogy mindkettő fehér, bár a purhab inkább sárgásfehér szigetelőanyag. Egyébként sem tapintásra, sem jellemzőit tekintve nem hasonlít egymásra a két anyag.

Mit kell tudni a purhab szigetelésről?

Kétféle típusú purhab szigetelést különböztethetünk meg: zárt és nyílt cellás purhab szigetelést.

A purhab szigetelés két folyékony halmazállapotú komponens, amit egy beállított keverési arány alapján egy mobil magasnyomású berendezéssel az adott helyszínen visznek fel a szigetelendő területre.

Szóráskor egy habréteg keletkezik, melynek jellemző tulajdonsága a kötés- és hézagmentességen túl, hogy egy finom hálós, cellás réteget képez, mely hőfejlődés mellett percek alatt kikeményedik.

Itt az első nagy különbség a fújható üveggyapot szigeteléshez képest.

  • A fújható üveggyapot szigetelés egykomponensű, nem tartalmaz nedvességet, nem viszünk be nedvességet a szerkezetbe.
  • Nem folyékony, állagra és tapintásra is olyan mint a vatta.
Mind a nyílt, mind a zárt cellás purhab szigetelés a felhordás után pillanatokon belül látványosan, akár önmaga 100-szorosára is duzzad!
  • A fújható üveggyapot nem változtat térfogatot, nem duzzad, nem habosodik. Amikor kikerül a zsákból, be a gépbe, pont olyan állagú mint befújáskor. A fújható üveggyapot nem nő és nem roskad, ülepedése alig 1% 25 év alatt.
A zárt cellás purhab szigetelés alkalmas a legkülönbözőbb szerelt jellegű és hagyományos szerkezetek kül- és beltéri hőszigetelésére, míg a nyílt cellás csak beltérben használható, nem járhatóak, bár átmenetileg, eloszlott felületen terhelhetőek, pontszerű terhelést nem bírnak.
  • A fújható üveggyapot nem járható (az ásványgyapotok nem járhatóak), igény szerint építünk járó- vagy tárolófelületet illetve szervíz járatot.
  • Az egész felület “varratmentes” avagy résmentes, hőhídmentes mind a fújható üveggyapot mind a purhab.
  • Súlyát tekintve közel hasonló a két anyag: kb. 2,4-2,5 kg/m2 20 cm vastagságban.
  • A purhab tapad a felületre, a fújható üveggyapot nem. A purhab szigetelés légmentesen záródó, víztaszító. A fújható üveggyapot vízlepergető, de nem vízzáró és páraáteresztő.
A fújható üveggyapot többször felhasználható, a szerkezetből kiszívható, szűrökön keresztül zsákokba gyűjthető, tárolható. Az épület átalakításakor, átépítésekor ismét felhasználható és igény szerint tovább tömöríthető. A purhab szigetelés igen nehezen távolítható csak el.
A fújható üveggyapottal a régi ásványgyapot szigetelőanyag felújítható, purhab szigetelésnél a régi szigetelőanyagot el kell távolítani.
Tűzállóság tekintetében a fújható üveggyapot nem éghető, A1-es tűzállóságú, a legjobb ebben a kategóriában. Számos műanyaghoz hasonlóan a PUR habok különféle tűzállósági osztályba sorolhatóak, a tűzállóságot az égéscsökkentők tartalmával és fajtájával szabályozzák. A hab gyúlékony, rövid ideig elviseli a 300-400°C hőmérsékletet, a szerkezet sérülése nélkül. (A cigaretta parázs 500-700 °C hőmérsékleten ég). Tehát tulajdonképpen erősen ég.

Felkeltettük érdeklődését? Kérje helyszíni tető hőszigetelési felmérésünket 06 30/55-24-300-as vagy 06 20/330-85 00-ás telefonszámon vagy írjon nekünk, örömmel segítünk!

Név (*)

Email cím (*)

Telefonszám (*)

Település (*)
(A szigetelendő épület helye)

Tárgy

Üzenet

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező