Penész! Mit tehetünk?

Lassan véget ér az ősz, egyre hidegebbek a nappalok is, egyre kevesebbet szellőztetünk, a lakásban teregetünk, s ahogy az lenni szokott, ilyenkor megjelennek az első penészfoltok is otthonainkban. Első körben megpróbáljuk eltüntetni mindenféle vegyszerrel, tisztítószerekkel, hipóval, a kitartóbbak bevetik a problémás felületeken a penészgátló festéket is, ezzel azonban csak a tüneteket orvosoljuk, a  valódi problémát ez nem orvosolja. A penész végleges eltüntetéséről csak a kiváltó okok megszüntetésével gondoskodhatunk.Penesz1

A penész, gomba lévén, spóraként terjed. Ha a spóra egy számára megfelelő táplálékforrásra kerül, ahol a kellő hőmérséklet és nedvességtartalom is jelen van, akkor képtelenség megállítani a fejlődését. (A legalább három napig 75%-ot meghaladó páratartalom tökéletes táptalaj a penészgombának)

A lakóhelyiségekben a normális életvitellel, illetve a vizes helyiségekben zajló tevékenységgel (pl. főzés, mosás, mosogatás, zuhanyozás) együtt jár a páratartalom növekedése. Tévhit, hogy a penész csak a régi, lelakott lakásokban jelenik meg, ahol sem a nyílászárók, sem pedig a hőszigetelés nem felel meg a kívánalmaknak. A penészgombák spórái sajnos az új építésű lakásokban is megjelenhetnek olyan modern, tökéletesen tömítő nyílászárók mellett, amelyek nem adnak lehetőséget a helyiségek természetes szellőzésére.Penesz

A penésztelep kialakulása ellen leghatékonyabban a nedvesség megszüntetésével léphetünk fel. Ez nem könnyű feladat, hiszen az emberek természetes életvitelüknél fogva folyamatosan párát termelnek, sőt légzésünk során mi magunk is jelentős mennyiségű párát termelünk. A felszabadult pára pedig a legkönnyebben azokon a falfelületeken tud lecsapódni, amelyek felületi hőmérséklete alacsony.

Ezt egyféleképpen tudjuk befolyásolni: szellőztetéssel.  A szellőztetés valóban csökkenti levegő páratartalmát, de sajnos nem tudunk megfelelő időközönként, elegendő mértékben, minden helységet kiszellőztetni. A folyamatos szellőztetésre jelenthet megoldást például a nyílászárókba, falakba elhelyezett szellőzőrések kialakítása. Azonban számos esetben ez sem elegendő a teljes lakás szellőztetésére. Ilyen esetekben ajánlatos a különböző páraelszívó, illetve szellőzőgépek beszerelése és tudatos használata. A lakás, ablakkal nem rendelkező, belső helyiségeiben mindenképpen érdemes gépi elszívó berendezéseket alkalmazni. Ilyeneket akár pár ezer forintért beszerezhetünk a legtöbb nagyáruházban. Ezeket a fali elszívó ventillátorokat mindenféleképpen szellőző kürtőbe kell kötni és érdemes ezeket időzített vezérléssel ellátni. Új építésű ingatlanok esetén, a professzionális szellőztető rendszer beépítése is megoldás lehet, mely folyamatos friss levegőt biztosít otthonában, végérvényesen megszünteti a penészedéssel kapcsolatos problémákat, és mindeközben jelentős fűtési energiát takarít meg Önnek.

Kapcsolat

Név (*)

Email cím (*)

Telefonszám (*)

Település (*)
(A szigetelendő épület helye)

Tárgy

Üzenet

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező