Energia megtakarítási tippek

Előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg a szigeteléshez. Mit tehetünk ilyen helyzetben ha mégis csökkenteni szeretnénk a gáz számlánkat? Nyakunkon a tél, megkapjuk az első komolyabb villany- és gázszámlánkat. Néhány szokásunk megváltoztatásával spórolhatunk.

 1. Rendszeresen vizsgáltassuk át a kazánt, egy alaposan karbantartott, tisztított kazán és gázkészülék hatékonyabban működik, és így csökkentheti a fűtésszámlát, és a szén-monoxid-mérgezéstől és egyéb veszélytől is megóvhatja a felhasználókat. Vizsgáljuk meg, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő, ez ugyanis szintén jelentősen ront a fűtés hatékonyságán.
 2. A régi nyílászárók szigetelését érezhetően javíthatják az utólag beragasztható szigetelőcsíkok.
 3. Javíthatja a hőérzetet a radiátor, fűtőtest mögé helyezett hővisszaverő fólia, ami szintén olcsó megoldás és a felrakása is egyszerű. A hőtükrös fólia gyakorlatilag a fűtésből származó, eredendően felfelé áramló hőt a szoba belsejébe irányítja, így ugyanakkora energiafelhasználással hatékonyabban tudjuk felmelegíteni a szoba levegőjét.
 4. Szintén segíthetnek a radiátorokra szerelt termosztatikus szelepek, így ugyanis minden helyiséget egyedileg lehet fűteni.
 5. Tekerd le a termosztátot és olyan hőmérsékletre állítsd be a bojlert, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfok körülbelül 60 Celsius-fok.
 6. Nem népszerű, de megfontolandó tanács ha kevésbé fűtjük be a lakást, ezzel nagyon sokat lehet spórolni.  Egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet akár 7 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást. Szakértők szerint 20-22 fok bőven elég, sőt a hálószobában ennél is hűvösebb lehet. Napközben pedig nyugodtan le lehet venni alacsonyabb hőfokra is a hőmérsékletet, ha nem tartózkodunk otthon.
 7. Mossunk alacsony hőfokon! Ezek a gépek a legnagyobb energiát a víz felmelegítéséhez használják el. Ha alacsony hőfokon mosunk, akkor a gépnek kevésbé kell felforrósítani a vizet, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.
 8. Keresd az energiatakarékos készülékeket!
  Már vásárláskor gondoljunk az energiafelvételre, és vásároljunk “A” energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos készülékeket. Egy átlagos háztartás ugyanis évente akár több tízezer forintot is megtakaríthat, ha a háztartási készülékeinek többsége energiatakarékos.
 9. Áramtalaníts!
  A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Érdemes olyan elektromos elosztót használni, amelyen van ki-be kapcsoló gomb. Így egy mozdulattal több készüléket is áramtalaníthatunk, és nem kell fizetnünk a készenléti (standby) módban álló műszaki cikkek áramfogyasztását.
 10. Spórolj a vízzel! Jóval kevesebb energiát és vizet használsz ha zuhanyzol a tele töltött kád helyett. Fogmosás közben pedig zárd el a vizet, folyó vízzel kb. 8 liter vizet pazarolsz el.
 11. Rendszeres időközönként olvaszd le, ne hagyd jégbe fagyva a fagyasztót! A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének.
 12. Használj áramcsökkentőt!Ezt a villanyáram fogyasztását csökkentő eszközt úgy hirdetik, hogy akár tizenöt-harminc százalékot is megspórolhat a fogyasztásán havonta. Működési elve, hogy állandó feszültséget biztosít, így akadályozza meg az ingadozó feszültség következtében hirtelen megnövekedő áramfelvételt. A készülék teljesen legális, és nem is drága. Ahol hatásos lehet az áramcsökkentő készülék: az összes forgó motorral rendelkező háztartási gépünknél mint pl. mosógépnél, mosogatógépnél, hűtőszekrénynél, fagyasztónál, a porszívónál, különböző robotgépeknél, ventilátornál, klíma-berendezésnél, vagy elektromos szivattyúknál (pl. fűtés, melegvíz keringető szivattyúknál stb.), is.

 

Kapcsolat

Név (*)

Email cím (*)

Telefonszám (*)

Település (*)
(A szigetelendő épület helye)

Tárgy

Üzenet

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező