Az építőanyag piacon óriási választékban kínálják a különféle hőszigetelő anyagokat. Sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy milyen alapon válasszuk ki az adott épületszerkezethez megfelelő hőszigetelő anyagot. Ahhoz, hogy ez a döntés megalapozott legyen, a teljesség igénye nélkül itt próbálunk némi támpontot nyújtani. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy az információk csak tájékoztató jellegűek, a legmegfelelőbb szigetelési megoldást szakembereink javasolják helyszíni felmérés után az egyes épületek jellemzői illetve a meglévő szigetelés ismeretének birtokában. Mindenkit óvunk attól, hogy a meglévő tapasztalatok és az ár alapján válasszon. Nagyon sokszor hibás a döntés, hiszen legtöbbször a legolcsóbb hőszigetelő anyagot választják, ami természetesen az adott épületszerkezet hőszigetelésére nem a legmegfelelőbb. A téli hideg miatt az épületek sokaságában jelentkezhet páralecsapódás, penészesedés, továbbá magas az energiafogyasztás és jelentősek az épületkárok is.

 

Az alábbi kérdéseket tisztázzuk magunkban mielőtt szakemberhez fordulunk:

 • Mi a célunk a szigeteléssel? Hő-, hang vagy vízszigetelési problémát szeretnénk megoldani? Költségcsökkentés, ha igen, milyen mértékű csökkensét szeretnénk elérni?
 • Milyen felületet szeretnénk szigetelni?Magas vagy lapostető? Belső válaszfal, padló esetleg födém illetve álmennyezet vagy homlokzat?Egy épület hőveszteségének mintegy 30-40 százaléka a falakon keresztül távozik. A tetőn további 20-30 százalék, az ablakokon átlagosan 12-25 százalék, a padlón, a födémen 10-15 százalék, a maradék pedig a kéményen át tiszta hőkibocsátás formájában. Az energiafogyasztás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a megfelelő szigetelés, amelynek vastagságára és módjára egyre szigorúbb előírások vonatkoznak majd az elkövetkező években.
 • Milyen problémákat, épületkárokat észleltünk?
 • Mire figyeljünk homlokzati hőszigetelésnél avagy hibalehetőségek?

A hőszigetelésre fordított nem kevés pénz azonban könnyen kárba veszhet, ha elkövetjük az alábbi hibák valamelyikét:

 1. Falfelület előkészítés elmarad. A leváló, nedves vagy szennyezett vakolatot el kell távolítani, mert a későbbiekben repedéshez vezethet.
 2. Kevés ponton történik a ragasztás, ami által romlik a ragasztó szilárdsága. Dübelezés során benyomódhatnak a lapok.
 3. Pontatlan a méretre vágás, a lemezek közé kerülő ragasztótól, esetleg a tábla élekre is került ragasztó illesztési hézagok ( hőhidak) keletkezhetnek.
 4. Nyílászárók köré nem ragasztanak polisztirol lapot.
 5. A dübelezés okozta mélyedéseket a hálózás előtt nem simították be. Nem megfelelő hosszúságú dübelt használtak. Alatta nincs ragasztó, a hőszigetelő lap hullámos lesz.
 6. Az üvegszövet háló rácsai alá is kerüljön ragasztó, ne a felfüggesztett üvegszöveten át kenjük fel a ragasztót.
 7. A vékonyvakolatfolyamatos felhordást igényel, különben nem lesz egységes a struktúra és a felület.
 8. Az időjárási feltételek be nem tartása súlyos hibákat idézhet elő rendszerünkön, mivel a vékonyvakolat amíg meg nem szárad nagyon “érzékeny” anyag! Hideg időben éjszaka megfagyhat a vakolat, ami később leváláshoz vezethet, nyári napsütésben pedig megéghet a vakolat. Az ideális hőmérséklet +5 és 25 C fok között van a vakolat felhordásához. Esős időben a meg nem száradt vakolatból könnyen kimosódhat a kötőanyag.
 • Milyen vastag szigetelőanyagot válasszak?

A szigetelőanyag végleges vastagságát ne az alapján válasszuk ki, hogy mit vesz a szomszéd, vagy mások! Először nézzünk utána   vajon milyen anyagból is épült annak idején a házunk.

 • Mennyit spórolhatok a szigeteléssel?

A hőszigeteléssel foglalkozó szakmai anyagokban több megközelítést és általános számadatot találhatunk a hőszigetelés alkalmazásával elérhető energia megtakarításról. A 3D fűtésköltség kalkulátorban egy konkrét ház szakmérnöki számításokon alapuló fűtésköltségét mutatjuk be a falazat és a tető különböző hőszigetelés megoldásai esetén. 3D fűtésköltség kalkulátor itt: www.hoszigeteles.rezsi-stop.hu/

 • Milyen anyagot válasszak?
Fő felhasználási területek/
Hőszigetelő anyagok
EPS Grafitos EPS XPS Kőzetgyapot Üveggyapot PUR/PIR
Pince fal
Lábazat
Homlokzat (fal)
Könnyűszerkezetes fal
Pince födém
Talajon fekvő padló
Padlófűtés
Padlás födém
Tetőtér szarufák között
Tetőtér szarufák felett
Lapostető